Endre filnavn på bildefiler

Når skal du endre filnavn?

Det er lettvint å endre filnavn under import, men det kan like lett gjøres etterpå. Kanskje det også er gode grunner til å vente med dette.

Filnavn på bildefiler fra kameraet er en kryptisk blanding av tall og bokstaver, som ikke forteller om motivet. Derfor er det fint å kunne endre filnavnnavn ved import til Lightroom. Det er en fordel å gi bildefilene et navn som forteller deg noe om bildet. Det store spørsmålet er om du bør gjøre det under import eller etter at du har gått gjennom bildene og slettet de du ikke vil ha.

Det kan være smart å endre filnavn i Lightroom - til noe som forteller hva bildet viser
Det kan være smart å endre filnavn i Lightroom – til noe som forteller hva bildet viser. Import-Suspected-Duplicates.png (bilde 1) sier mer om motivet enn _DSC5539.NEF (bilde 2)

Filnavn må inneholde eit sekvensnummer, for å holde filene fra hverandre. Dersom du endrer navn under import, og så sletter noen av bildene, blir det hull i nummerrekka. Det gjør ikke meg noe, men enkelte blir lettere frustrerte av slikt (du kjenner deg selv best). Dersom du først importerer, så sorterer og sletter, og deretter endrer filnavn på filene, vil du få en samanhengende nummerrekke. Kanskje det er noe å tenke over?

Les også om Filnavnkonflikter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen