Export as Catalog gir deg en komplett kopi av bildesamling og catalog

Kopier både katalogfil og bilder

Sikkerhetskopi av katalogfil er ikke nok. Kopier både katalogfil og bilder, så har du det du trenger i en krisesituasjon.

Export as Catalog

Lightroom har ingen innebygd metode for å ta kopi bare av bildene, men det finnes en metode som sikrer alt – Export as Catalog. Denne funksjonen lagrer både katalogfil med previews og komplett kopi av bildesamlinga med samme mappestruktur som på originaldisken din. Det krever at du har god plass, minst like mye som plassen bildesamlinga og katalogfila med previews tar til sammen.

Export as Catalog dekker flere behov

En fordel med denne metoden er at den kan brukes i mange situasjoner, f.eks. ved bytte av datamaskin, gjenoppretting etter katastrofe, om du vil flytte eller bare vise bildesamlinga på en annen datamaskin med Lightroom installert. Når du har opprettet en slik kopi på en ekstern disk, kan du koble den til enhver datamaskin med samme hovedversjon av Lightroom Classic installert.

Det er bare å koble disken til en maskin og så dobbeltklikke på selve katalogfila, så starter Lightroom, og viser bildene.

Slik starter du Export as Catalog

Valget Export as Catalog finnes på menyen File, eller dersom du taster Alt i Library, vil Exportknappen endre tekst til Export as Catalog.

Export as Catalog gir komplett bildesamling
Export as Catalog gir komplett bildesamling og katalogfil, klar til bruk på annen datamaskin
  • Velg et lagringssted på en tilstrekkkelig stor disk, og gi den et navn du liker.
  • Pass på at der er haket av i sjekkboksene nederst i skjermbildet Export as Catalog. Da får du med alle origonaler og previews.

Operasjonen ta ganske lang tid, avhengig av størrelsen på bildesamlinga. Pass derfor på at maskinen ikke går i hvilemodus så lenge kopieringen pågår.

Ekstra sikkerhet med xmp

All informasjon blir lagret i katalogfila, men du kan skaffe deg ekstra sikkerhet ved å lagre metadata il fil – i XMP-filer.

XMP er en liten tekstfil med informasjon om redigering av en RAW-fil + en del andre opplysninger - en ekstra sikkerhet i tillegg til catalogfila.
XMP er en liten tekstfil med informasjon om redigering av en RAW-fil + en del andre opplysninger – en ekstra sikkerhet i tillegg til catalogfila.

Les også

Skroll til toppen