Ny maskeringsløsning for lokale justeringer

Lightroom med supre nyheter i oktober 2021

Lightroomfamilien og de andre programmene fra Adobe ble oppgraderte i forbindelse med Adobe MAX, som starter 26.10.2021. Alle versjonene har fått helt ny maskeringsløsning, som erstatter tidligere filtre – en fantastisk nyhet. I tillegg kommer feilretting og støtte for nye kamera/objektiver.

Ny maskeringsløsning for lokale justeringer
Ny maskeringsløsning for lokale justeringer i Lightroom.

Adobe har sitt årlige storarrangement denne uken, Adobe MAX. Det starter tirsdag 16.10.2021.

Alle kan delta på arrangementer via nettet, og hente ferdigheter og inspirasjon innen foto og programvare.

Programvaren i Creative Cloud kan lastes ned 25.10., men der er ennå ingen endelig informasjon frå Adobe eller andre. Det eneste er en smugtitt for noen dager siden via Petapixel. Der ble det skrevet om ny maskeringsfunksjon i Lightroom.

Nyheter

Den store nyheten nå er nettopp maskering i Lightroom. Jeg har prøvd den ut i Lightroom Classic, og den er endret ganske mye i forhold til tidligere Adjustment Brush, Radial og Graduated filter. Spot Removal er også endret noe.

Bildet viser en områdemasking avgrenset av lys, de mørkeste områdene er maskerte.
Bildet viser en områdemasking avgrenset av lys, de mørkeste områdene er maskerte.

I det nye maskeringsverktøyet kan du nå få tilgang til alt i et nytt panel, og du kan områdemaskere på grunnlag av lys, farger og dybdedata i bildene. Verktøyet ser mer allsidig ut, og er mer nøyaktig. Det har også fått en avansert selvlærende funksjon, slik at den forbedrer seg under bruk. Du skal kunne velge himmel eller et objekt, og programmet avgrenser området automatisk.

For å få det nye verktøyet til å fungere på dine bilder, må bildet oppgraderes til nyeste prosessversjon.

I tillegg til nyhetene kommer som vanlig retting av rapporterte feil og støtte for nye kamera og objektiver. Detaljene om dette må komme senere.

Oppgrader catalogfilen


En gang i året, i oktober måned kommer ny hovedversjon av programmene i Creative Cloud. Ved hver ny hovedversjon blir catalogfilen oppgradert. Det er viktig å passe på at Lightroom Classic oppgraderer riktig catalogfil, og at du senere åpner den sist brukte, dvs den oppgraderte versjonen.

Denne gangen ble catalogfilen noe mindre etter oppgradering. I Preferences, General står hvilken fil som skal åpnes ved oppstart. Pass på at der står «Most Recent».

Oppgrader programmet

Dersom du er nyfiken på nyhetene, kan du oppgradere Lightroom Classic ved å åpne menyen Help, og så velge Updates…., eller du kan bruke knappen Oppdater i Creative Cloud skrivebordsprogrammet (CC-appen).

Les gjerne også: Noen filer i Lightroom Classic

Kilde: Adobe.com, 25.10.2021

Skroll til toppen