Filene merket med blått hører sammen. Lightroom catalog-2-2.lrcat er selve katalogfilen, og Lightroom catalog-2-2 previews.lrdata er previews

Error reading from preview data

En sjelden gang kan det hende at Lightroom ikke vil starte. Den viser meldingen: «Lightroom encountered an error reading from its preview data and needs to quit.»

Error reading from previewdata fordi

Lightroom encountered an error when reading from its preview cache
Feilmelding som kan bli vist, dersom preview data er korrupt.

Problemet har blitt omtalt helt siden LR 3. Lenge var årsaken usikker. Etter hvert har det kommet flere og flere opplysninger om en sannsynlig årsak. Svært mange brukere som opplever dette, sier de bruker Jottacloud eller en tilsvarende tjeneste, og at mappen med katalogfil og previewdata er med i synkroniseringen.

Synkroniseringstjenester reagerer på endring i fil

Når Lightroom er i bruk, er ktalogfil og previewdata også i bruk. Synkroniseringstjenester starter synkronisering når en fil blir endret. Katalogfil og previewdata endres hele tiden. Den mest vanlige årsaken ser dermed ut til å være at previews blir korrupte, fordi de synkroniseres mens filene er åpne.

Løsning på problemet Error reading from preview data

  1. Den akutte løsningen er å slette alle preview data. På PC er det en mappe, og på Mac en fil, lagret sammen med katalogfilen. For å teste, kan du første flytte «Catalognavn preview.lrdata» til en annen mappe. Så starter du Lightroom. Dersom det fungerer, har du løst den akutte delen av problemet. Dine korrupte preview data kan slettes, for å frigjøre plass.
  2. Den langsiktige løsningen er å la være å synkronisere preview data.
    1. Sett opp synkroniseringsprogrammet slik at preview data ikke synkronioseres.
    1. Heller ikke katalogfil bør synkroniseres mens Lightroom er i bruk.
    1. Sett opp synkronisering til å kjøre når du ikke bruker Lightroom

Det er unødvendig å synkronisere preview data, fordi Lightroom lager nye etter hvert som behovet oppstår, hvis de mangler. Det er derfor vanligvis ingen risiko med å slette preview data.

Filene merket med blått hører sammen. Lightroom catalog-2-2.lrcat er selve katalogfilen, og Lightroom catalog-2-2 previews.lrdata er previews
Filene merket med blått hører sammen. Lightroom catalog-2-2.lrcat er selve katalogfilen, og Lightroom catalog-2-2 previews.lrdata er previews

Innholdet i mappa «Catalognavn previews.lrdata» blir produsert av Lightroom, og inneholder alle previewbilder som blir vist i Lightroom. Lightroom generer disse når du importerer bilder og når du zoomer inn på bilder i Library eller Develop. Du kan også generere previews manuelt. Det gjør du i Library, menyen Library > Previews > Build Standard Previews eller Build 1:1 previews.

Hvor er Lightroom Catalog-2-2 Previews.lrdata?

Filene som hører til katalogfilen er vanligvis lagret i mappe Bilder, både på PC og Mac, i en undermappe med navn Lightroom. Dette er standard, men noen brukere vil gjerne lagre filene andre steder, så da må du finne dem selv. Søk gjerne i Filutforsker/Finder etter .lrcat eller .lrdata, så dukker de no opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen