RAW-filer kan konverteres til Digital Negative Graphics (DNG) under import ved hjelp av «Copy as DNG», og du kan konvertere bildene etter import. Men vil du det?
Konverter under import
I importvinduet velger du «Copy as DNG» som importmetode i stedet for «Copy». Det er det hele. RAWfilene blir kopierte til bildelageret og deretter konverterte til DNG
Konverter etter import
I Library velger du Convert Photo to DNG fra menyen Library.
Sett alltid hake i den første sjekkboksen i skjermbildet som dukker opp – «Only convert RAW files». Selv om du teknisk sett kan konvertere JPEG og TIFF til DNG, har det liten hensikt, fordi det ikkje tilfører noen fordeler. Jeg konverterer derfor bare RAW-filer til DNG.
DNG-fila erstatter RAW-fila du ser i Lightroom, men RAW-fila blir likevel værende i samme mappa på disken. Lightroom gir deg imidlertid mulegheten til å slette RAW-fila. Dette kan du gjøre ved å sette hake i den andre sjekkboksen, «Delete originals after sucessful conversion». Det frigjør diskplass.
I avsnittet DNG Creation kan du velge noen innstillinger for hvordan DNG-fila skal bli. Om du ikke har spesielle behov for å konvertere til en eldre versjon DNG, så la det stå på den nyeste. La gjerne også de andre valgene stå på standard innstilling.
Du kan velge å bygge den originale RAW-fila inn i den konverterte. Det vil sikre deg mulghet til å gå tilbake til RAW-fila. Dersom du ønsker det, vil jeg heller anbefale å la være å konvertere til DNG.
Hva DNG er
DNG er en forkortelse for Digital Negative Graphics. Formatet er etablert av Adobe, som ønsket å lage en åpen standard, som alle kameraprodusenter kunne bruke. Slik har det ikke gått. Hasselblad, Pentx og og Leica bruker DNG som sitt RAW-format i kamera.
Fordeler med DNG
- Når du har konvertert til DNG, trenger du ikke bekymre deg for å ha programvare som kan åpne propreitære RAW-filer. Alle program som kan åpne DNG, kan åpne dine filer.
- Når du konverterer RAW-filer til DNG, vil du spare ca 15 % av plassen, avhengig av hvor stor jpg forhåndsvisning du bygger inn.
- I motsetning til RAW-filer, inneholder DNG en sjekksum, som kan oppdage . og sikre mot at filer blir korrupte.
- Endringer gjort i DNG-filer, kan bygges inn i selve fila, men med propreitære RAW-filer må slik informasjon lagres i en sidefil – en XMP-fil. Deter en risko for at slike data går tapt.
- DNG kan lagre hele RAW-fila, slik at den manuelt kan pakkes ut senere, om behovet skulle oppstå. Ulempen er at filstørrelsen øker betydelig.
- Adobe fortsetter å utvikle og tilføre mer funksjonalitet til filformatet.
Ulemper med DNG
- Konvertering til DNG tar ekstra tid
- DNG fungerer ikke sammen med de fleste kameraprodusentenes programvare.
- DNG stipper ugjenkjennelige metadata fra RAW-filene, f.eks. Active D-lighting, bildekontroll, fokuspunkt, osv. Dette kan derfor aldri vinnes tilbake
- Fordi all informasjon om redigering skrives inn i DNG-fila, må hele fila sikkerhetskopieres hver gnag den blir endret.
- I enkelte fotokonkurranser, hvor deltakere kan bli avkrevd original RAW-fil, vil ikke en konvertert DNG-fil bli godtatt. Bilder i DNG-format, som ikke komer Leica, Pentax eller Hasselblad, kan derfor bli disket.
Jeg har lest om flere som konverterte til DNG en periode, men så sluttet med det av flere grunner. Det kunne være noen problemer med å åpne filer i forskjellige programmer fra andre enn Adobe, stripping av viktige metadata og at formatet ikke så ut til å bli så åpent og veldokumentert som meningen var.
Les gjerne mer om filformatet på Wikipedia