Adjustment Brush – et smart verktøy

Adjustment Brush er et smart verktøy, som gir deg mulighet til å gjøre lokale redigeringer i bildene. Veit du forskjellen på A og B i Adjustment Brush? Har du prøvd Erase?

Adjustment Brush-panelet

Med Adjustment Brush kan du gjøre lokale justeringer i bildene
Med Adjustment Brush kan du gjøre lokale justeringer i bildene. De samme justeringsmulighetene finnes også i Radial Filter og Graduated filter.

Klikk på malerkosten Adjustment Brush, verktøyet innrammet lengst til høyre like under histogrammet. I Lightroom Classic kan du gjøre alle de samme justeringene lokalt som du kan i panelet Basic pluss noen flere, Sharpness, Noise, Moire, Defringe og en dekkfarge.

Hva betyr bryterne nederst i panelet?

Nedenfor bryterne har du kostene A, B og Erase. For hver av de kan du stille inn størrelse, overgangssone (Feather), Flow og Density. Du kan ha separate innstillinger for A og B og Erase, for eksempel en stor kost med stor overgangssone på A og en mindre kost med liten overgangssone på B. På den måten er det fort gjort å skifte kost, ved å hoppe fra A til B.

  • Størrelse er en relativ størrelse på sirkelen/ kosten (Brush) du maler med. Når du zoomer inn, kan det hende du må justere størrelsen på kosten.
  • Feather er overgangssone fra full virkning innefor den innerste sirkelen til ingen virkning utenfor den ytterste sirkelen.
  • Flow avgjør hvor mye maling du legger på for hvert strøk, og du kan legge mange oppå hverandre. På den måten kan du skape myke overganger og forskjellige graderinger.
  • Density er en øvre grense for hvor mye maling du kan ha på totalt sett. Står den på 50, og Flow på 100, får du aldri mer enn 50.
  • Auto Mask gjør at malingen langs kontrastrike overganger avgrenses automatisk.
  • Range Mask er en ganske ny egenskap, som gir deg mulighet til å avgrense maling etter farge eller lys. Den er nydelig å bruke i mange sistuasjoner, der en manuell markering ville være uoverkommelig, blant annet himmelen over et løvverk.
  • Pin/knapp finner du et sted i bildet, dersom Adjustment brush er aktivert. Den er liten og rund, grå med sort flekk i midten, når den er aktiv, og kan redigeres, og grå over det hele, når den ikke er aktiv. Klikk på den, hvis du vil redigere området på noen måte. Du kan male mer, viske bort eller justere redigeringen.
  • Show Selected Mask Overlay/Vis maske finner du på Toolbar. Deter en nyttig funksjon å bruke aktivt. Sett hake for å slå på, og fjern hake for å slå av – hurtigtast O. Ha den gjerne på mens du maler, så du ser hvordan malingen blir, men slå den av når du skal redigere. Da ser du best hvordan redigeringen blir.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen