CC-appen gir deg kontroll over oppgraderinger

Oppgradere eller vente

Skal-skal-ikke – Oppgradere eller vente. Det nærmer seg snart den tiden på året da Adobe kommer til å sende ut ny hovedversjon av programmene sine. Du bør selv velge når du skal oppgradere til ny versjon. Det gjelder særlig deg som har travle dager, og er helt avhengig av at alt fungerer. Derfor skriver jeg dette tipset.

Adobe arrangerer sin årlige kreativitetskonferanse Adobe Max 14. – 16. oktober. I den anledning har de i mange år sendt ut ny hovedversjon av programmene sine. Derfor kan vi vente at det også i år kommer en ny versjon av Lightroom Classic og de andre fotoprogrammene.

Oppgradere eller vente

Jeg oppgraderer med en gang, men det er for å se hvordan det fungerer, og om jeg oppdager noen problemer. Alle med tette leveringsfrister og travle dager med utplukking og redigering av bilder gjør ikke det. Det er litt galskap å oppgradere en programvare dagen før du skal levere et viktig oppdrag, og har flere timer med redigering, før du kan levere. Da er det smartere å vente til du ser om andre havner i problemer, eller om alt går bra.

Jeg vet det kommer nyheter, og forbedringer, som vil friste. Vi får vente og se hva det blir.

Grunner til å oppgradere

  • Din versjon har en feil som hemmer arbeidet ditt
  • Du har stort behov for de nye og avanserte forbedringene i oppgraderingen
  • Du har god tid, og det passer nå
  • Du er veldig nyfiken

Grunner til å vente

  • Du står like foran levering av et viktig oppdrag
  • Din publikasjon har leveringsfrist før kl 23
  • Du har masse utvelging og redigering, så må gjøres snart
  • Du har ikke tid til å feilsøke dataproblemer
  • Du har ikke tid til å rulle tilbake til nåværende versjon
  • Du må oppgradere catalogfila
  • Ny versjon inneholder ofte feil, til tross for grundig testing

Ta kontroll over om du skal oppgradere eller vente

Jeg håper alle som bruker Lightroom-programmene i en eller annen form, bruker skrivebordsprogrammet Creative Clod programbehandling til å holde ved like sine programmer og drar nytte av ressursene i det programmet. Programmet styrer installasjon av oppdateringer og oppgraderinger, og hvilket språk programmene skal bli installerte med. Jeg kaller den bare for CC-appen, for det er så kort og lettvinter enn det lange offisielle navnet.

Creative Cloud programbehandling
Creative Cloud programbehandling er et administrasjonssenter for Lightroom-familien og Photoshop med flere.

Slå av automatisk oppdatering

© arnoldfoto.no Arnold Hoddevik

I CC-appen finner du innstillingene, når du klikker på avatarikonet ditt i øverste, høyre hjørnet, og velger Innstillinger fra menyen som popper opp.

I Innstillinger skal du velge Programmer/Applikasjoner

Bildet her viser at Lightroom Classic vil bli oppdatert automatisk. Dersom din maskin er påslått, kan programmet bli oppgradert mens du sover.

Når du starter Lightroom Classic neste dag, må du kanskje oppgradere catalogfila, fordi det har kommet en ny hovedversjon.

CC-appen gir deg kontroll over når du skal oppgradere.
© arnoldfoto.no Arnold Hoddevik
© arnoldfoto.no Arnold Hoddevik

Dra knappen for Oppdater automatisk til venstre, for å slå av automatisk oppgradering av Lightroom Classic

Bonuskommentar

I dette programvinduet kan du også endre hvor programmet skal bli installert og hvilket språk menyer og paneler skal bli vist på.

Dersom du har liten plass på systemdisken din, der alle programmene er, kan du kanskje flytte programmet til en annen intern disk. Det bør aller helst være en SSD-disk, ellers blir ytelsen dårligere.

Catalogfil og oppgraderinger

Catalogfila er jo den viktigste fila for oss som holder på med Lightroom Classic. Jo, bildene i bildelageret er også viktigst. Catalogfila holder oversikt over hvor hvert eneste bilde er lagret og alt du har gjort med det enkelte bildet.

En gang i året – i oktober – sender Adobe ut ny hovedversjon. Da må catalogfila også oppgraderes, etter at Lightroom Classic er oppgradert. Det er forat den skal passe til endringer gjort i programmet. I 2024 har vi hatt en catalogoppgradering utenom det vanlige. Det var da versjon 13-3 ble sendt ut i mai. Grunnen da var at Adobe hadde skrevet om synkroniseringsrutina, lagt til nye metadata felt og endret systemet for lagring av forhåndsvisninger.

Når kommer oppgraderingen

Nei, si det. Jeg tipper den kommer i dagene like før Adobe Max starter, men vi får bare vente og se. Du får i alle fall et varsel i CC-appen. Det skjer på den måten at knappen som ledsager ikonet LrC, for en annen tekst. I stedet for Åpne, vil det stå Oppgrader. I CC-appen er der også en egen fane for Oppdateringer. Innholdet i den varierer med om tilgjengelige oppdateringer har blitt installerte eller ikke.

Se også

Du kan lese mer om oppgraderingen til 13-3 her

Skroll til toppen