Texture nå også i Lightroom (skybasert)

Stadig forbedringer i Lightroom (skybasert)

15. mai 2019 – Adobe har sendt ut ny versjon av Lightrrom (tidligere kalt CC), og lagt til nye egenskaper, som mange vil sette pris på

Texture bryter

Den største nyheten er Texturebryteren, som kan brukes til å forsterke eller mykne teksturer, som f.eks. hud, bork eller hår. Egenskapen er tilgjengelig som global innstilling og i lokale justeringer i Radial filter, Gradert filter og Adjustment brush.
Om du mykner texturer i hud, vil du likevel beholde naturlige porer og rynker, mens huden glattes ut.
Om du forsterker texturer for hår, vil du fremheve detaljerte kontraster i håret. Du får en slags tredimensjonal effekt.
Texturebryteren kan med fordel også brukes på landskapsbilder, naturfoto og sort/hvitt.

Texture nå også i Lightroom (skybasert), fra mai 2019
Texture nå også i Lightroom (skybasert), fra mai 2019

Websøppelkorg

Tidligere fikk du en kraftig advarsel når du slettet bilder. Nå er det opprettet søppelbøtte, som gjør det mulig å gjenopprette slettede bilder i 60 dager etter sletting. Dette er en kjempefordel, om du har slettet bilder uforvarende.
Funksjonen får du tilgang til via https://Lightroom.adobe.com, når du har logget inn og valgt albumet slettede bilder.

Private webgalleri

Det er nå mulig å dele bilder i private album, der du inviterer hvem som kan få lov å se bildene i hvert enkelt album. De som har med kunder å gjøre, kan nå få vist bildene for kundene sine, uten at andre kan se dem. Jeg tenker at dette vil forenkle arbeidsflyten til mange fotografer. Når du inviterer, sender Lightroom en epost til oppgitt epostadresse. Mottakeren kan klikke på en link i eposten, og logge inn med sin Adobe ID eller Facebook/Google identitet, for å få tilgang til galleriet.
De inviterte kan også bidra til albumet, f.eks. ved å laste opp bilder, like eller kommentere bilder i albumet. Du velger hva som skal være lov å gjøre.

Defringe

I desktopversjonen av Mobile har du nå også en forbedret Defringe. Tidligere virket den bare på grønne/fiolette fargefeil langs kontrastoverganger/kanter, men kan nå fjerne feil på alle farger.

Batchredigering

På Androidenheter kan du kopiere innstillinger fra ett til flere bilder. Dette er ikke klart i iOS enda, men kanskje senere.

Opplæringsmateriale

I programmet er interaktive opplæringsvideoer tilgjengelige i en ny Hjem-modus på Android og iOS-enheter. Disse kan være til god hjelp i bruken av programmet.

Kamerastøtte

Det lanseres stadig nye kamera, og da skal støtte for jpeg, TIFF og DNG være på plass samtidig. Støtte for proprietære RAW-filer må innarbeides i programmet, og det kan ta 2-3 måneder. I denne versjonen av Lightroom har følgende kamera fått støtte for RAW-filer, alfabetisk rekkefølge:

 • Canon EOS 250D (EOS Rebel SL3, EOS 200D II, EOS Kiss X10)
 • Canon EOS RP
 • Google Pixel 3 Front Standard Camera
 • Google Pixel 3XL Front Standard Camera
 • Google Pixel 3 Front Wide Camera
 • Google Pixel 3 XL Front Wide Camera
 • HMD Global Nokia 9 PureView
 • LG V40 ThinQ
 • Panasonic LUMIX DC-FZ1000M2 (DC-FZ10002)
 • Panasonic LUMIX DC-S1
 • Panasonic LUMIX DC-S1R
 • Panasonic LUMIX DC-ZS80 (DC-TZ95, DC-TZ96, DC-TZ97)
 • RICOH GR III
 • RICOH THETA Z1
 • Sony A6400 (ILCE-6400)
 • Sony RX0 II (DSC-RX0M2)

Adobe har en fullstendig liste med hvilke kamera som er støttet, og den kan du se på Liste med de nyeste kamera først og så alle

Objektivprofiler

I alt 29 nye objektivprofiler er utviklet til denne versjonen. Det gjelder Canon, HMD, LG, Pentax, Ricoh, Sigma, Sony og Tokina. Liste over objektiver med objektivprofil.

Feilrettinger

Som vanlig er en rekke innrapporterte feil rettet. Det nytter å rapportere når du oppdager feil i programmet. Jeg går ikke gjennom de her, men legger med link til tilbakemeldinger om problemer. Siden viser problemer for både Lightroom Classic og Lightroom mobile, og du kan se kommentarene til hver enkelt tilbakemelding.
Tilbakemeldinger

Oppdatering

Du kan oppdatere Lightroom ved å klikke knappen bak Lightroom, med teksten Oppdater i CC-appen. Hvis knappen ikke viser oppdater, må du oppdatere CC-appen først. Det gjør du ved å klikke de tre prikkene i øverste, høyre hjørnet, og velge Se etter oppdateringer. Liste over objektiver

Kilde: Adobe, Lightroom Queen og egne prøver.

Skroll til toppen