Tilbakeblikk, 2015 – 2016

Sammendrag av saker omtalt i 2015 og 2016

2015

23. januar ble ny hovedversjon, Lightroom 6 sendt ut i første betaversjon.

Lightroom 6 ble lagd for 64 bits operativsystemer, for å utnytte nyere egenskaper i Windows og Mac OSX og generell ytelse i Lightroom.

Det ble også spekulert om at versjon 6 vil bli rent abonnement, men dette ble ikke bekreftet. Mange ønsket fortsatt å eie programmet.

Etterspurte egenskapr var m.a. ansiktsgjenkjenning, støtte for lag, bedre ytelse, kloneverktøy som i PS, mer fleksibel bokmodul, støtte for å bruke grafikkprosessor (GPU), bedre eksportdialog, bedre og mer fleksibel bokmodul, osv, osv.

21. april ble Lightroom 6 endelig lansert, og hadde flere nye forbedringer enn forgjengeren. Noe av dette var:

  • HDR-bilder i Lightroom
  • Panorama i Lightroom
  • Bedre ytelse
  • Finn enkelt igjen bilder ved hjelp av ansiktgjenkjenning
  • Kombinere stillbilder og video i lysbildefremvisninger
  • Opprette HTML5-baserte webgalleri
  • Få bedre kontroll over filter med filterkost

Samtidig med Lightroom 6 kom også Lightroom CC 2015, som var en del av Creative Cloud. En pakke med Lightroom CC 2015, Lightroom Mobile og Photoshop og lagringsplass i skya som hovedbestanddeler ble levert som abonnement til en gunstig pris, sammenlignet med å kjøpe disse programmene separat.

Lanseringen av Lightroom 6 og CC (2015) ble et veiskille. Adobe var tydelig på hva de ville satse på. De sa at alle nyheter ville komme i CC, mens Lightroom 6 bare ville bli vedlikeholdt med feilretting og støtte for nye kamera og objektiver. CC (2015) ville bli videreutviklet.

6. oktober kom en oppdatering, som ble svært problematisk for brukerne og for Adobe. For det første virket distribueringen av programvaren bare delvis. Mange måtte be om å få oppdateringen. For det andre hadde oppdateringen et nytt importskjermbilde, som skulle være enklere for brukerne. I stedet syntes mange det var forvirrende, og skjermbildet virket meget dårlig. Det krasjet stadig vekk, eller var meget tregt. Det ble en storm av protester, som førte til at det tidligere importvinduet kom tilbake i neste oppdatering.

Mange satte pris på at Dehaze, en funksjon for behandling av dis i panelet Effects, nå ble tilgjengleig i filtrene Graduated filter, Radial filter og Adjustment brush.

9. oktober – allerede – kom versjon 6.3/CC 2015.3 og en unnskyldning fra Adobe for kvaliteten i utgivelsen 6.2/CC 2015.2 hadde og ulempene det skapte. Adobe gjenopprettet brukeropplevelsen ved import, og programmet ble stabilt, slik det var før. I tillegg ble det innført et søkefelt i Collections og Keyword List.

Du kan lese mer om oppdateringen i Lightroom Journal.

21.-22. november hadde jeg gleden av å holde kurs for Longyearbyen fotoklubb. Det var spesielt å oppleve lyset i på Svalbard i den polare mørketiden, og Fotoklubben i Longyearbyen var et interessant og veldig hyggelig bekjentskap.

7. desember. 2015 var starten på en satsing på Lightroom for mobile enheter, og programmet ble tilgjengelig for gratis nedlasting til både iPad, iPhone og alle enheter med Android operativsystem. Nye funksjoner ble lagt til ved hver oppdatering.

2016

januar kom versjon 6.4/CC 2015.4 med feilrettinger og støtte for nye kamera og objektiver. Aboonementsmedlemmer fikk også en etterlengtet forbedring av Panorama, Boundry Warp. Dvs at det ferdige panoramabildet fikk nå rette kanter.

16. mars kom versjon 6.5/CC 2015.5 med støtte for nye kamera, objektiver og feilrettinger.

18. mars ble Lightroom på internett lansert. Den hadde samme funksjonalitet som Lightroom Mobile.

26. april kom en mellomoppdatering, 6.5.1/CC 2015.5.1. Den hadde bare feilretting som det viktigste, og så støtte for nye kamera og objektiver. Samtidig kom en oppdatering for Lightroom Mobile for iOS (iPad/iPhone).

8. juni kom Lightroom 6.6/CC 2015.6. Her var også feilretting og støtte for nye kamera og objektiver en hovedsak. Medlemmer i Creative Cloud fikk i tillegg noe nytt.

Avansert perspektivkorrigering (guided upright) ble en klar forbedring fra tidligere..

Den nye egenskapen gjorde det mulig å enkelt rette opp skeve horisonter og bygninger med styrtende linjer (keystone). Dette fungerte best når bildet inneholdt vertikale og horisontale linjer. Ikke alle bilder har slike linjer du kan gå etter, noe som kunne redusere nytten av verktøyet.

Et nytt panel i Develop, Transform, hadde flere brytere for tilpassing og justering av opprettinger. Oppretting skjedde ved å dra linjer direkte i bildet, linjer langs rette kanter, som for eksempel vinduskarmer eller etasjeskiller, osv. (Guided Upright). Etterpå kunne du korrigere linjene for omfanget etter eget ønske. Julianne Kost hos Adobe presenterte en video, som viste en kort introduksjon til verktøyet.

I tillegg kunne vi legge merke til at HDR fungerte også med Smart Previews. Tidligere krevdes originalfiler, for å lage HDR.
Dessuten fikk Preferences > Lightroom mobile en seksjon for ventende synkronisering. Den kunne hjelpe til med å avdekke eventuelle problemer.

Oppdateringen av Lightroom 6 ble nå lagt inn i CC-appen, under samme knapp som CC 2015. Det var jo samme programfil, men kontoen hos Adobe styrte om det var Lightroom 6 eller CC. Dette skapte forvirring for mange brukere, og det ble en del jobb med å forklare det.

25. juli kom mellomoppdateringen Lightroom CC 2015.6.1 and Lightroom 6.6.1. Årsaken til og målsetting med slike mellomoppdateringer er å rette kritiske feil, og eventuelt tilby støtte for nye kamera og objektiver, så også denne gangen.

20. september kom versjon 6.7/CC 2015.7 og også oppdatering av de mobile versjonene. Feilretting og støtte for nye kamera og objektiver var hovedfokus, men også noe nytt til abonnenter. Vi fikk muligheten til å poste bilder direkte fra CC (21015.7 til det nye Adobe Stock.

Det hadde lenge vært en kjent saka t Smart Previews kunne øke ytelsen i Develop. Nå kom det en egne innstilling for dette i Preferences, som fortalte programmet å bruke Smart Previews til redigering. Ytelsen ble noe bedre.

Det kom en ny rad i panelet Catalog, All Synced Photographs – bare å dra bilder over den og slippe, så ble bildene synkronisert til mobile enheter med Lightroom Mobile installert og innlogget på samme Adobekonto.

10. desember hadde det blitt lansert oppdatering av Lightroom CC(2015.8) / 6.8 og flere programmer i Lightroomfamilien, med noen forbedringer. Ytelsen i Develop ble bedre, det ble introdusert en Reference View i Develop, for sammenligning av to bilder under redigering.

Tidligere versjoner ville ikke fylle hele skjermbildet, når du zoomet til Fit eller Fill på store skjermer med høy oppløsning. Dette ble nå forbedret.
Du kunne også filtrere Smart Collection på bilder som har Snap Shots, og du kunne eksportere Collection Set som en ny Catalog.

Skroll til toppen