Forrige

LightroomTips

Error reading preview cache

Article text
Årsak
Feilen oppstår fordi previews har blitt korrupte. Dette skjer oftest på grunn av at en eller annen sikkerhetskopiering skjer, mens du bruker Lightroom. Det kan være en lokal sikkerhetskopiering eller synkronisering mot skytjenester, som f.eks. Jottacloud eller Dropbox eller lignende. Filer som er i bruk, bør få være i fred.
Løsning

Finn frem til mappa der previewdata er lagret. De er alltid lagret sammen med katalogfila. Vanligvis er dette en undermappe i bilder, som heter Lightroom. Åpne Finder (på Mac)/Filutforsker (på pc), og slå opp i Bilder. Om du ikke finner mappa, kan du få filbehandleren til å søke for deg. Skriv .lrdata i søkefeltet øverst til høyre i skjermbildet, så finner programmet riktig sted for deg. På Mac er det en fil, og på pc en mappe med mange, mange undermapper, men navnet er det samme som katalogfila. Et eksempel: katalogfila heter ‘Lightroom Catalog.lrcat’. Da heter preview ‘Lightroom Catalog Previews.lrdata’.
Slett mappa ‘Lightroom Catalog Previews.lrdata’ på pc/fila: ‘Lightroom Catalog Previews.lrdata’ på Mac. Vær forsiktig, så du ikke sletter selve katalogfila. Vær ikke engstelig for at previews er borte, for Lightroom bygger nye etter behov. Du kan også generere nye previews selv, ved å åpne menyen Library > Previews.

Forebygging
Uansett hvilket program du bruker for sikkerhetskopiering eller synkronisering, så skal du stille inn programmet til å ta kopi når du ikke bruker Lightroom. Det gjelder også data i andre programmer. Du kan gjerne også utelate previews fra sikkerhetskopiering, fordi Lightroom kan gjenoppbygge previews etter eget behov. Previews tar dessuten svært mye plass, og skaper mye trafikk.