Aktuelt

Slutten for frittstående Lightroom

Article text
I CC-appen på skrivebordet vil også brukere av frittstående Lightroom få et nytt ikon, der det står Lightroom Classic, med knappen Oppdater. Med mindre du vil over på abonnement, skal du ikke klikke på den.
Oppdatering av Lightroom 6, fra 6.12 til 6.13 vil komme ca. 26. oktober, og inneholde støtte for nye kamera, der i blant Nikon D850. Dette blir en av de siste oppdateringene av frittstående, for Adobe har besluttet å ikke sende ut flere oppdateringer etter nyttår.

Hvordan fortsette med frittstående
Ved inngangen til 2018 stopper altså alle oppdateringer av frittstående. Du kan klage til Adobe, noe flere har gjort, men de endrer nok ikke beslutningen sin på dette området. Dersom du fortsetter med frittstående, og skifter kamera, kan du bruke DNG-konverteren for å konvertere RAW-filene dine til en versjon Lightroom 6 kan tolke.
Alternativt kan du bruke programvare, som fulgte med kameraet ditt, men da får du ikke fordelene Lightroom gir deg.

Vil du tilbake til frittstående?
Flere brukere har meldt om at oppdateringen førte til installasjon av Classic CC og frittstående ble fjernet. De har ikke vært klar over Avanserte alternativer under oppdateringen, og dermed ufrivillig fått fjernet Lightroom frittstående. I CC-appen kan du avinstallere den nye Classic CC. Pass da på å stikke innom Avanserte alternativer, og fjerne haken for "Avinstaller eldre versjoner". Etterpå skal du kunne starte opp igjen frittstående. Dersom du fikk frittstående fjernet under installasjon av Classic CC, må du kanskje installere frittstående på nytt. Du kan laste ned frittstående fra kontoen din. Du finner en oppskrift på det i en annen artikkel her. Du kan også laste ned programfiler direkte her...

Catalogen du brukte før installering av Classic CC, er der fortsatt, uberørt av oppdateringen. Frittstående vil finne den, så sant den er plassert i standardmappen for catalogfiler - ingen sikkerhetskopi skal tas i bruk. Hvis ikke Lightroom finner den, kan du starte den direkte fra Finder/Filutforsker, ved å dobbeltklikke på catalogfila.

Hva skjer om du oppdaterer
Når du bruker knappen tilknyttet Lightroom Classic, vil du installere Lightroom Classic CC. I prosessen får du en liten skjermplakat, som sier du oppdaterer til Lightroom Classic. Oppdateringen avinstallerer eldre versjoner, men du kan unngå å avinstallere. Med liten skrift står det Avanserte alternativer i den infoplakaten. Avanserte alternativer har en sjekkboks som sier «Avinstaller eldre versjoner». Fjern haken i den sjekkboksen, for å beholde eldre versjoner.
Når Lightroom Classic CC er installert og starter opp, blir det lagd en kopi av catalogfila, og denne kopien blir oppdatert til bruk for Lightroom Classic. Har du både frittstående og Classic side om side, kan begge brukes, men de bruker altså hver sin separate catalog. Lightroom frittstående kan ikke åpne Classic sin catalog.

Dersom du skal fortsette å bruke Classic CC ut over prøveperioden på 7 dager, må du logge inn på brukerkontoen din på internett og velge en plan for abonnementet ditt. Når du starter betalingen, vil abonnementet tre i kraft, og du får tilgang til alle funksjonene i Classic CC.

Vendepunktet med få ord
Lanseringen av nye versjoner 18. oktober ble et skille for Lightroombrukerne. Frittstående Lightroom vil bli oppdatert med støtte for nye kamera ut 2017. Så kommer ingen flere oppdateringer.

Lightroom CC har blitt omdøpt til Lightroom Classic CC, og fortsetter med den fil-/mappebaserte arbeidsflyten vi kjenner fra både frittstående og CC-versjonen

Lightroom CC er et nytt produkt, som fokuserer på en skybasert arbeidsflyt. Den er bygget på 3 hovedprinsipper.
* Det skal være sømløs integrasjon mellom skrivebordsprogrammet ditt, web og mobile enheter.
* Det skal være samme grensenitt på alle de tre plattformene
* Programmet skal være enkelt og brukervennlig, og inneholde alle redigeringsmulighetene du trenger, og ikke mer enn det.

Lightroom CC blir også installert på skrivebordet ditt, men bildene blir automatisk synkronisert til skyen, og er på den måten alltid tilgjengelige der du befinner deg, enten via datamaskin, mobil enhet eller web.